
Frequently Asked Questions

QUESTION: 
What is a type design and how is it used?

ANSWER: 
Type design is all of the drawings and the specifications 

that show compliance with the certification basis of the 
original aircraft and all of the data necessary to show that 
subsequent airplanes conform to the approved type design.

Most of us have been raised with the definition and limita-
tions of alterations as specified in the definitions of Part 1 of 
the Federal Aviation Regulations (FAR) and the performance 
and recordkeeping criteria of alterations contained in Parts 43 
and 65.  However, when determining the approval of altera-
tions, that information is contained in Part 21.  Specifically, 
section 21.93 classifies changes in type design; section 21.95 
defines the approval of minor changes in type design; section 
21.97 defines approval of major changes in type design; and 
section 21.113 requires that any person who alters a product 
by introducing a major change in type design shall apply to 
the Administrator for a supplemental type certificate, or in 
the case of a holder of a type certificate, for the product they 
may apply for amendment of the original type certificate.

The modern FARs do not contain a definition of what a 
type design is, but in the Civil Aeronautics Manual 3 dated 
May 1962, the Federal Aviation Agency did.  In this manual, 
the FAA describes type design as “the drawing and the speci-
fications as are necessary to disclose the configuration of the 
airplane and all design features covering the requirements 
of the part, such information on dimensions, materials, and 
processes as is necessary to define the structural strength of 
the airplane, and such other data as are necessary to permit 
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by comparison the determination of the airworthiness of 
subsequent airplanes of the same type.”

In the process of producing aircraft, the FAA issues three 
certificates:  First, after approving the type design the FAA 
issues a Type Certificate. Second, after inspecting the pro-
duction facility, the FAA issues a Production Certificate and 
finally, when the production aircraft is inspected for con-
formity to the original type design, the aircraft is issued an 
Airworthiness Certificate.

In the process of upgrading aircraft systems, we routinely 
find the need to alter the original type design.  Part 21 gives 
us that authority to make a change to the type design depend-
ing on the effect the proposed alteration has on the type 
certificated product.  Major changes to type design require us 
to apply for an STC. However, minor changes to type design 
are approved in a manner acceptable to the Administrator.  
With few exceptions, the Administrator has stated that minor 
changes in type design that meet the definition of a minor 
alteration can use acceptable data and can be approved for 
return to service by an appropriately rated mechanic or repair 
station.  The Administrator also has stated that minor type 
design changes that meet the definition of a major alteration 
need to use approved data and can be returned to service by 
a mechanic who has received Inspection Authorization or a 
properly rated repair station.

We have used type design every day of our aviation careers. 
We use it in certifying the airworthiness of a customerʼs air-
craft, in developing repair strategies and in determining the 
certification basis of alterations.  For more information on 
type design refer to the Federal Aviation Regulation (FAR) 
Part 21 Subpart D. ❑
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